ΠΩΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΑΣ

2013-03-15 13:58

 

Το πόσο γρήγορα το σώμα μας καίει θερμίδες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν ένα γρήγορο μεταβολισμό, οι άνδρες τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, ενω μετά τα 40 ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και στα δύο φύλα. Όπως και να έχει υπάρχουν τρόποι να τον ωθήσουμε να αυξηθεί και κάποιοι από αυτοί είναι:

Γυμναστείτε το σώμα μας καίει συνεχώς θερμίδες ακόμα και όταν δεν κάνουμε τίποτα. Ένα γυμνασμένο σώμα καίει περισσότερες θερμίδες αφού κάθε κιλό μυός χρησιμοποιεί 6 θερμίδες την ημέρα μόνο και μόνο για να συντηρηθεί, ενώ κάθε κιλό λίπους καίει μόνο 2 θερμίδες καθημερινά. Επιπλέον μετά από μία περίοδο συνεχούς άσκησης οι μύες ενεργοποιούν σε όλο το σώμα την αύξηση της μέσης ημερήσιας τιμής του μεταβολισμού.

Ενυδατωθείτε ο μεταβολισμός επιβραδύνεται όταν το σώμα δεν έχει το νερό που χρειάζεται. Σε μια μελέτη, ενήλικες που έπιναν 8 ή και περισσότερα ποτήρια νερό έκαψαν περισσότερες θερμίδες από εκείνους που έπιναν 4 ποτήρια. Για να μένετε ενυδατωμένοι πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε σνακ ή γεύμα.

Μικρά και συχνά γεύματα όταν τα γεύματα είναι μεγάλα και με μεγάλα διαστήματα μεταξύ τους ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Τρώγοντας ανά 3-4 ώρες ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες και τα γεύματα είναι μικρότερα λόγο του κορεσμού που αισθάνεται ο οργανισμός.

Πρωτεΐνες το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες προσπαθώντας να πέψει πρωτεΐνες παρά υδατάνθρακες και λίπη. Αυξάνοντας τις πρωτεΐνες στη διατροφή μας βλέπουμε καλύτερα αποτελέσματα. Πηγές πρωτεϊνών είναι γαλοπούλα, ψάρι, άπαχο βοδινό κρέας, κοτόπουλο, καρύδια, φασόλια, αυγά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τσάι το πράσινο τσάι προσφέρει συνδυασμένα ωφέλει της καφεΐνης και κατεχίνες, ουσίες που βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι καταναλώνοντας  2 φλιτζάνια τσάι και κάνοντας μια άσκηση μέτριας έντασης το σώμα τείνει να καίει 17% περισσότερες θερμίδες.

 

Γράφει ή Ηλιάνα Σταφυλιώτη Διατολογος-Διατροφολογος